چگونگی رفع معایب رنگ پودری

هر چقدر هم که روند پوشش با رنگ پودری را کنترل کنید، بدون تردید باز عیوبی وجود خواهند داشت که نیاز به اجرای دوباره دارند. در این مقاله نکاتی ساده که لازم است قبل از بدتر شدن این عیوب و از بین بردن پوشش قطعه نهایی از آنها اطلاع داشته باشید، آورده شده است.

 

شناسایی عیب:

شناسایی-عیب-رنگ-پودری-چکاد-شیمی-پوشش-کالا (2)

قبل از پی بردن به چگونگی رفع عیوب رنگ پودری، لازم است که بدانید با چه چیزی سروکار دارید. شناسایی مناسب اولویت شماره یک میباشد. ابتدا، اگر عیب آنقدر شدید است که با هزینه ای که کمتر از ارزش قطعه خراب شده است، قابل جبران نیست، باید آن را به حساب نیاورده و بدون تردید دور بریزید. در مرحله بعد، اگر عیب مربوط به ایراد موجود در سطح فلز پایه و یا ایراد در ساخت آن باشد (برای مثال: خراش روی سطح فلز، فرورفتگی و ایراد در جوشکاری و …). پوشش دوباره آن با رنگ پودری منطقی نیست زیرا این کار مشکل را برطرف نمیکند،  برای حل این مشکل، قطعه را به سازنده آن برگردانید. سرانجام اگر عیب مربوط به فرآیند پوشش با رنگ پودری باشد (برای مثال: سایه روشن شدن رنگ، آلودگی، چشم ماهی، حفره و …) برای آماده سازی سطح و رنگ کردن دوباره آن با رنگ پودری آماده شوید.

 

آماده سازی سطح:

آماده-سازی-سطح-چگونگی-رفع-معایب-رنگ-پودری-چکاد-شیمی-پوشش-کالا

روش آماده سازی سطح باید متناسب با مشکل بوجود آمده برای پوشش باشد، که چند گزینه وجود دارد:

در مورد مشکل سایه روشن شدن رنگ، نیازی به آماده سازی سطح نیست، جز در صورتیکه پوشش مجدد سطح با رنگ پودری اصلی مشکل داشته باشد. جهت پی بردن به این موضوع که آیا فرمول رنگ پودری مورد استفاده برای پوشش دوباره مناسب است یا نه، با تامین کننده رنگ پودری خود مشورت کنید، چرا که برخی از فرمول ها حاوی واکس، تفلون یا مواد لغزنده دیگری هستند که پوشش مجدد با رنگ پودری را دشوار می کنند. بعلاوه، بعضی از فرمولها از چسبندگی بین لایه ای خوبی برخوردار نیستند و قبل از پوشش مجدد قطعه، نیاز به سمباده کاری سطح دارند.

آلودگی و گرد و خاک، ذرات جوشکاری، دانه دار بودن سطح، تاول، حفره ها، چشم ماهی، افتادگی رنگ و … نیاز به سنباده زدن موضعی دارند تا مرحله ای که عیب موجود رفع شود و نواحی اطراف عیب تا فاصله نزدیکترین لبه بصورت موضعی سنباده کاری شود. برای این منظور با کاغذ سنباده ۱۲۰ شروع کنید و به دنبال آن با درجه های ریزتر کار کنید تا سطح صاف شود.

اگر ناحیه دارای عیب کوچک باشد می توان آن را با استفاده از تکنیک های سنباده خیس با کاغذ سنباده بسیار ریز (۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ ریگ) برطرف کرد. در این حالت، بهترین کار تا حد امکان کوچک نگه داشتن ناحیه تعمیر میباشد. با استفاده از ترکیب مواد پولیش و واکس و با استفاده از دستگاه پولیش برقی با کلاهک پشمی، تعمیر را به پایان برسانید. این روش نسبت به پوشش دوباره کل قطعه با رنگ پودری از ارجحیت بیشتری برخوردار است. البته اگر این مشکل برای پوشش های بافت دار پیش آمده باشد، نمیتوان از این روش عیب را برطرف کرد و بایستی قطعه مجدداً با رنگ پودری پوشش داده شود.

اگر ناحیه دارای عیب بزرگ باشد، برای ترمیم ملزم به از بین بردن کامل پوشش اصلی خواهیم بود. روش سند بلاست (پلاستیک ، ذرات شیشه ، اکسید و غیره) می تواند یک روش سریع برای از بین بردن پوشش باشد. برداشتن کامل پوشش، با مواد شیمیایی (گرم یا سرد) نیز می تواند موثر باشد. با این حال، بیشتر شرکت ها از برداشتن کامل پوشش به روش حرارتی (سوزاندن ، نمک مذاب و غیره) استفاده می کنند ، چراکه سریع و مقرون به صرفه میباشد.

 

روش های پوشش دوباره سطح با رنگ پودری:

معایب-رنگ-پودری-پوشش-مجدد-سطح-چکاد-شیمی-پوشش-کالا

پس از آماده سازی سطح، نوبت به پوشش دوباره آن با رنگ پودری میرسد. گزینه های پیش رو به شرح زیر است:

قطعات روی خط را دوباره با رنگ پودری پوشش دهید. هنگام پوشش دادن مجدد نواحی ترمیم شده، برای جلوگیری از لکه دار شدن سطح، شستشو کننده های اتوماتیک را خاموش کرده و به منظور از بین بردن گرد و غبار و آلودگی ناشی از سنباده کاری قطعات را با آب شستشو دهید و آنها را جهت پوشش دهی مجدد با رنگ پودری آماده کنید. با این حال، اگر پوشش قطعه کاملاً از بین رفته، همانند یک قطعه عاری از پوشش، تمامی مراحل لازم شامل تمام مراحل شستشو را بر روی آن اجراکنید. برای رسیدن به ظاهر مطلوب، حتماً از یکدست شدن پوشش جدید با ضخامت فیلم اطمینان حاصل کنید.

عیوب با سطح کم و مناطقی از رنگ که سایه روشن شده را می توان تنها با استفاده از رنگ لکه گیری مایع پس از یک سنباده مختصر ترمیم کرد. در صورتیکه ناحیه دارای عیب برای کارایی قطعه حیاتی نباشد، این بهترین روش اصلاح برای آن میباشد، چرا که قطعات لکه گیری شده با این رنگ، به خوبی قطعات پوشش داده شده با رنگ پودری اصلی کارایی ندارند. اصلاح رنگ با رنگ مایع را می توان در اشکال گوناگون بکار برد که استفاده از آنها را بسیار راحت می کند (به عنوان مثال، قلم ها ، محفظه لاک غلط گیر، قوطی های اسپری، ظروف فله و غیره).

در صورت بروز عیب پس از پوشش قطعه خود با رنگ پودری، مطمئن شوید که عیب شناسایی شده و سطح آماده سازی شده است و سپس روشی برای دوباره پوشاندن قطعه با رنگ پودری انتخاب کنید. گاهی اوقات، با وجود تمام کنترلی که بر روی فرآیند اعمال رنگ پودری داریم، ممکن است عیبی به وجود آید. دانستن این مراحل ساده می تواند مانع تشدید مشکل و اجبار به از بین بردن قطعه شود.

 

نوشته: Nick Liberto, P.E

مرجع:

https://www.powdercoatedtough.com/News/ID/14/Oops33-How-to-Fix-Powder-Coating-Defects